Moviments de Transició

Fa una mica més d’un any vam participar en un Verkami per a produir una pel·lícula sobre els Moviments de Transició .

La Transició és l’evolució de la nostra societat des d’un present que depèn dels combustibles fòssils, el consum desaforat, la destrucció del planeta i les desigualtats entre els pobles, a una altra realitat desitjable basada en la relocalització de la producció, l’ús de l’energia i dels béns que es poden obtenir de manera sostenible del nostre planeta, la preeminència de la col·lectivitat, la recuperació de les habilitats per a la vida i l’harmonia amb la resta de la natura.
El Moviment de Transició és l’esforç col·lectiu de més persones cada dia, que opten per organitzar-se per fer front al desafiament del “zenit del petroli” i el canvi climàtic, desenvolupant iniciatives en les seves comunitats (barris, pobles, veïnat, ciutats, illes…) que augmentin la capacitat de supervivència i benestar en la perspectiva dels importants canvis que viurem en els pròxims anys, com a conseqüència de la decreixent disponibilitat dels recursos energètics fòssils i l’alteració del clima.

(descripció trobada a la web de Barcelona en Transició)

Aquesta setmana ens ha arribat la pel·lícula i com era d’esperar m’ha emocionat i, una vegada més, m’ha fet moure dins meu aquesta necessitat i ganes de seguir participant en aquest canvi tant necessari.
El reportatge explica els passos que acostumen a seguir els grups de transició i n’ensenya uns quants exemples de tot el món, des de l’experiència d’una zona de la Índia rural on s’ha promogut una horta per a cada casa i el treball comunitari; fins a pobles on els veïns han decidit produir la seva pròpia energia solar i així evitar la pèrdua econòmica que significa pagar diners a una empresa que està situada en una altra regió; o barris on s’han obert cooperatives de consum amb producció dels propis veïns; plantacions d’hortalisses a les zones verdes properes a les línies de trens; fins a projectes que s’han aconseguit promoure des dels mateixos ajuntaments.

Cada vegada hi ha més gent que veu que els grans canvis no vindran dels polítics. La fi de la era del petroli i del capitalisme, el patriarcat, l’individualisme i el consumisme, s’està acabant, encara que alguns es resisteixin a deixar-la morir. La nova era no pot venir de dalt sinó que ha de venir donada per un canvi de mentalitat, de sentiment i forma de vida de cada un de nosaltres, cada persona des de casa seva, des de la seva comunitat, el seu poble, el seu barri. Ja no ens valdrà que pensin i actuïn en el nostre nom. Volem recuperar la capacitat de crear la nostra realitat.

Crear el mundo que queremos es una forma más sutil y poderosa de actuar que destruir el que no queremos – Marianne Williamson

En algun diari d’avui parlaven que la crisis està portant a la gent a ajudar-se més del que feien fins ara, a tornar a conèixer els veïns, a oferir els teus coneixements sense esperar res a canvi. Fa uns dies també llegia que la crisis està conectant a moltes persones amb la seva part més creativa.
Benvinguda sigui la crisi si és el motor que ens porta cap a una vida més respectuosa, conscient i autosuficient!

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s